Jadłospis
JADŁOSPIS
PONIEDZIAŁEK – 23.10.2023 r.
ŚNIADANIE (441 kcal): Płatki kukurydziane – 250g (mąka 74%, pszenna pełnoziarnista 45%, ryżowa, kukurydziana, cukier, syrop z pszenicy i słodu jęczmiennego, kakao 6,2%, olej słonecznikowy, sól, aromaty, emulgator : lecytyny; produkt może zawierać gluten i gorczycę),bułka kajzerka (gluten) – 40g (mąka pszenna - zawiera gluten; drożdże, woda, margaryna (oleje roślinne: palmowy i rzepakowy, tłuszcz roślinny palmowy całkowicie utwardzony, woda, emulgatory: mono- i di glicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny); cukier, sól, polepszacz: mąka pszenna, mąka sojowa pełnotłusta, środek do przetwarzania mąki; masło ekstra Szlachetne, zawartość tłuszczu 83% - 5g, twarożek z łososiem – 20g (mleko, sól, stabilizatory: chlorek wapnia, kultury bakterii, barwnik annato); pomidor – 20g; rzodkiewka – 10g, herbata wieloowocowa – 150g (woda, kwiat hibiskusa, owoce poziomki 20%, owoce aronii, owoce czarnej porzeczki, jabłko, koncentrat soku z aronii, aromat, regulator kwasowości – kwas cytrynowy).
Białko: 15,20g, Tłuszcze – 14,50g, Węglowodany – 48,50g
OBIAD (467 kcal): Pieczarkowa z makaronem i natką pietruszki – 250g (woda, żeberko wieprzowe, pieczarka, marchewka, pietruszka, por, seler, natka pietruszki, makaron świderki, śmietana 12%; ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz czarny mielony); placki bananowe z cukrem pudrem – 200g (mąka pszenna, jaja, banany, jogurt naturalny, mleko, proszek do pieczenia olej), napój miodowo – cytrynowy – 150g (woda, miód nektarowy wielokwiatowy, cytryna).
Białko: 26,80g, Tłuszcze – 9,40g, Węglowodany – 59,20g
PODWIECZOREK (251 kcal): Granola z granatemi jogurtem naturalnym – 150g (pełnoziarniste płatki owsiane 37%, mąka: jęczmienna, owsiana 6,8%, kukurydziana; nierafinowany cukier trzcinowy, czekolada 10% (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyny (z soi), naturalny aromat waniliowy), olej słonecznikowy, grys kukurydziany, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 2,3%, płatki kokosowe, melasa trzcinowa, sól morska, substancja spulchniająca: węglany sodu (soda oczyszczona); emulgator: lecytyny (z soi), ekstrakt słodu jęczmiennego, aromat; produkt może zawierać mleko, orzeszki arachidowe oraz inne orzechy; jogurt naturalny); marchewka krojona – 10g; napój z cytryną i miodem – 150g (woda, cytryna, miód).
Białko: 8g, Tłuszcze – 9g, Węglowodany – 43g
WTOREK – 24.10.2023 r.
ŚNIADANIE (292 kcal) :Chleb mieszany – 40g (mąka pszenna – zawiera gluten, mąka żytnia, drożdże, woda, zakwas, sól, produkt może zawierać: mleko, jaja, sezam), masło ekstra Szlachetne, zawartość tłuszczu 83% - 5g (mleko i jego przetwory); jajko na twardo ze szczypiorkiem - 50g (jajka, szczypiorek); kiwi – 30g, kawa inka z mlekiem - zboża 72% (jęczmień, żyto), cykoria, burak cukrowy – prażony; mleko pasteryzowane w wysokiej temperaturze, zawartość tłuszczu 2% – 150g (mleko i jego przetwory). Białko: 11,5g, Tłuszcze – 21,10g, Węglowodany – 40,20g
OBIAD (541 kcal):Ogórkowa z ryżem – 250g (woda, żeberko wieprzowe, włoszczyzna świeża, ryż, przecier ogórkowy, śmietana 12%, liść laurowy, ziele angielskie, sól morska jodowana o obniżonej zawartości sodu),kluski parowe – 200g (mąka pszenna szadkowska typ 480, jajko (jaja), drożdże, mleko pasteryzowane 2%); gulasz – 60g (szynka b-k, cebula, czosnek, przyprawa do mięsa, przyprawa uniwersalna), surówka z kapusty pekińskiej, marchewki, papryki żółtej i kukurydzy - 60g (marchewka młoda, kapusta pekińska, papryka żółta, kukurydza konserwowa, olej kujawski); kompot wieloowocowy – 150g (porzeczka czerwona, aronia, truskawka, śliwka).
Białko: 18,70g, Tłuszcze –19,6g, Węglowodany – 63,20g
PODWIECZOREK (310 kcal): Rogal maślany (gluten) – 40g (mąka pszenna – zawiera gluten; mąka żytnia, woda, drożdże, sól); masło ekstra Osełka Górska, zawartość tłuszczu 83% - 5g (mleko i jego przetwory), jogurt naturalny - 150g (mleko, odtłuszczone mleko w proszku, białka mleka, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L.acidophilus i Bifidobacterium); mandarynka – 60g.
Białko: 6,70g, Tłuszcze – 7,10g, Węglowodany – 34,50g
ŚRODA – 25.10.2023 r.
ŚNIADANIE (380 kcal): Chleb razowy żytni – 40g (mąka pszenna – zawiera gluten; mąka żytnia, woda, drożdże, sól), masło ekstra Szlachetne, zawartość tłuszczu 83% - 5g (mleko i jego przetwory);ser gouda – 37g, rzodkiewka – 30g, kakao – 150g (kakao o obniżonej zawartości tłuszczu – zawartość tłuszczu kakaowego 10-12%; produkt może zawierać soję, mleko, gluten; mleko pasteryzowane 2%).
OBIAD (541 kcal): Jarzynowa z ziemniakami – 250g (woda, żeberko wieprzowe, zupa jarzynowa mrożona, ziemniaki, śmietana 12%, pieprz czarny mielony); kasza jęczmienna – 80g – produkt zawiera gluten, może zawierać śladowe ilości gorczycy, nasion sezamu, kaszy gryczanej, ryżu i ich produktów pochodnych; gulasz – 60g (szynka b-k, cebula, czosnek, przyprawa do mięsa, przyprawa uniwersalna); ), surówka z pora, marchewki i jabłka – 60g (por, marchewka, jabłko, olej kujawski); kompot jabłkowy – 150g (woda, jabłko).
Białko: 18,70g, Tłuszcze –19,6g, Węglowodany – 63,20g
PODWIECZOREK (235 kcal) : Koktajl „Gumiś” – 150g (malina, gruszka, banan, miód, cytryna, jogurt naturalny - mleko, odtłuszczone mleko w proszku, białka mleka, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium - mleko i jego przetwory), chrupki kukurydziane – 60g kukurydza 89,4% (grys kukurydziany, ziarno kukurydzy), ryż biały, sól himalajska; produkt bezglutenowy.
Białko: 15,20 Tłuszcze – 14,50 Węglowodany – 48,50
CZWARTEK - 26.10.2023 r.
ŚNIADANIE (251 kcal): Kasza manna na mleku - 250g (kasza manna – gluten, mleko 2%),chleb orkiszowy – 40g (mąka pszenna – zawiera gluten; mąka żytnia, woda, drożdże, sól), masło ekstra Szlachetne, zawartość tłuszczu 83% - 5g (mleko i jego przetwory), sałata - 10g; polędwica sopocka – 23g, papryka czerwona – 30g, kakao – 150g (kakao o obniżonej zawartości tłuszczu – zawartość tłuszczu kakaowego 10-12%; produkt może zawierać soję, mleko, gluten; mleko pasteryzowane 2%. Białko: 24g, Tłuszcze – 15g, Węglowodany – 53,00g
OBIAD (372 kcal): Kalafiorowa z ziemniakami – 250g (woda, żeberko wieprzowe, kalafior świeży, sól, przyprawy; marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, śmietana 12%, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny mielony); spaghetti z mięsem w sosie pomidorowym – 200g (makaron spaghetti – może zawierać jaja, szynka b-k, koncentrat pomidorowy, papryka konserwowa, papryka czerwona świeża, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, oregano, papryka słodka, zioła prowansalskie, bazylia), jabłko – 60g, kompot wieloowocowy– 150g (porzeczka czerwona, aronia, truskawka, śliwka). Białko: 25g, Tłuszcze – 13g, Węglowodany – 68g
PODWIECZOREK (251 kcal): Ciasto „Murzynek” – 80g (mąka pszenna, jaja, mleko 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu – zawartość tłuszczu kakaowego 10 - 12%; produkt może zawierać soję, mleko, gluten), marchewka krojona – 80g, mleko - 250 g (mleko pasteryzowane 2% - mleko i jego przetwory). Białko:10g, Tłuszcze – 9,80g, Węglowodany – 41,60g
PIĄTEK – 27.10.2023 r.
ŚNIADANIE (263 kcal): Chleb mieszany – 40g (mąka pszenna – zawiera gluten, mąka żytnia, drożdże, woda, zakwas, sól, produkt może zawierać: mleko, jaja, sezam),masło ekstra Szlachetne, zawartość tłuszczu 83% - 5g (mleko i jego przetwory), pasztet drobiowy – 23g (woda, tłuszcz wieprzowy, mięso z kurcząt i gęsi 14%, wątroba z kurcząt 14%, wątroba wieprzowa, jaja, kasza manna z pszenicy, serca z kurcząt 3%, sól, białko sojowe, skrobia modyfikowana, cebula, papryka, przyprawy); ogórek kiszony – 30g, kawa inka z mlekiem - zboża 72% (jęczmień, żyto), cykoria, burak cukrowy – prażony; mleko pasteryzowane w wysokiej temperaturze, zawartość tłuszczu 2% – 150g (mleko i jego przetwory). Białko: 12g Tłuszcze – 20g, Węglowodany – 42g
OBIAD (402 kcal): Pomidorowa z makaronem – 250g (woda, żeberko wieprzowe, koncentrat pomidorowy, śmietana 12%, włoszczyzna świeża, natka pietruszki, liść laurowy, pieprz mielony, pieprz ziarnisty), ziemniaki– 80g, filet z miruny – 150g (miruna, olej rzepakowy, jaja, bułka tarta, przyprawa uniwersalna), marchewka z groszkiem zasmażana - 60g, kompot śliwkowy – 150g (woda, śliwka). Białko: 30g Tłuszcze – 8g, Węglowodany – 64g
PODWIECZOREK (251 kcal): Sałatka warzywna z majonezem – 150g (marchewka, pietruszka, seler, por, jabłko, ziemniak, ogórek kiszony, majonez Kielecki, pieprz mielony, sól); bułka kajzerka (gluten) – 40g (mąka pszenna - zawiera gluten; drożdże, woda, margaryna (oleje roślinne: palmowy i rzepakowy, tłuszcz roślinny palmowy całkowicie utwardzony, woda, emulgatory: mono- i di glicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny); cukier, sól, polepszacz: mąka pszenna, mąka sojowa pełnotłusta, środek do przetwarzania mąki; herbata z cytryną i miodem - 150g (woda, herbata czarna ekspresowa Saga, cytryna, miód). Białko: 20g, Tłuszcze – 18g, Węglowodany – 29g
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Pieprz mielony, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, cynamon, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Woda mineralna podawana bez ograniczeń.
|