Jadłospis
PONIEDZIAŁEK – 29.09.2025 r.
ŚNIADANIE : Chleb mieszany (gluten) – 40g (mąka pszenna typ 750 – zawiera gluten; żur żytni - mąka żytnia typ 720-woda; woda, mąka zytnia typ 720, drożdże, sól); masło ekstra Szlachetne, zawartość tłuszczu 83% - 5g, jajecznica na maśle ze szczypiorkiem - 25g; jabłko – 30g, kakao - 250g (kakao o obniżonej zawartości tłuszczu – zawartość tłuszczu kakaowego 10 - 12%; produkt może zawierać soję, mleko, gluten; mleko pasteryzowane 2%) - (mleko i jego przetwory).
OBIAD : Zupa dyniowa z ziemniakami – 250g (woda, żeberko wieprzowe, ziemniaki, dynia, cebula, czosnek, przyprawa carry, włoszczyzna świeża, imbir, natka pietruszki, pieprz czarny mielony, sól, liść laurowy), pierogi z truskawkami i polewą jogurtową – 100g, jabłko - 60g, kompot śliwkowy – 150g (woda, śliwka).
PODWIECZOREK : Bułka grahamka (gluten) – 40g (mąka pszenna - zawiera gluten; drożdże, woda, margaryna (oleje roślinne: palmowy i rzepakowy, tłuszcz roślinny palmowy całkowicie utwardzony, woda, emulgatory: mono- i di glicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny); cukier, sól, polepszacz: mąka pszenna, mąka sojowa pełnotłusta, środek do przetwarzania mąki; masło ekstra Osełka Górska, zawartość tłuszczu 83% - 5g (mleko i jego przetwory), pasztet drobiowy – 23g (woda, tłuszcz wieprzowy, mięso z kurcząt i gęsi 14%, wątroba z kurcząt 14%, wątroba wieprzowa, jaja, kasza manna z pszenicy, serca z kurcząt 3%, sól, białko sojowe, skrobia modyfikowana, cebula, papryka, przyprawy); ogórek kiszony – 30g, herbata z cytryną – 150g (woda, herbata czarna ekspresowa Saga, cytryna).
WTOREK – 30.09.2025 r.
ŚNIADANIE : Płatki kukurydziane – 250g (mąka 74%, pszenna pełnoziarnista 45%, ryżowa, kukurydziana, cukier, syrop z pszenicy i słodu jęczmiennego, kakao 6,2%, olej słonecznikowy, sól, aromaty, emulgator : lecytyny; produkt może zawierać gluten i gorczycę),chleb słoneczko – 40g (mąka pszenna razowa – gluten, mąka pszenna – gluten, drożdże, woda, sól, zaciemniacz słodowy – ekstrat słodu jęczmiennego; posypka: słonecznik, siemię lniane);masło ekstra Szlachetne, zawartość tłuszczu 83% - 5g (mleko i jego przetwory), sałata – 5g, polędwica sopocka - 20g, rzodkiewka– 10g, herbata z cytryną – 150g (woda, herbata czarna ekspresowa Saga, cytryna).
OBIAD : Szczawiowa z ziemniakami – 250g (woda, żeberko wieprzowe, szczaw konserwowy w słoiku, włoszczyzna, ziemniaki, śmietana 12%, por, sól, pieprz czarny mielony, liść laurowy), makaron razowy rurki – 80g makaron świdry - mąka z pszenicy durum; produkt może zawierać jaja; gulasz – 60g (szynka wieprz.b/k, cebula, czosnek, liść laurowy, ziele angielski, przyprawa uniwersalna), surówka z marchewki i jabłka- 60g, kompot gruszkowy – 150g (woda, gruszka świeża, miód).
PODWIECZOREK: Granola z granatemi jogurtem naturalnym – 150g (pełnoziarniste płatki owsiane 37%, mąka: jęczmienna, owsiana 6,8%, kukurydziana; nierafinowany cukier trzcinowy, czekolada 10% (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyny (z soi), naturalny aromat waniliowy), olej słonecznikowy, grys kukurydziany, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 2,3%, płatki kokosowe, melasa trzcinowa, sól morska, substancja spulchniająca: węglany sodu (soda oczyszczona); emulgator: lecytyny (z soi), ekstrakt słodu jęczmiennego, aromat; produkt może zawierać mleko, orzeszki arachidowe oraz inne orzechy; jogurt naturalny); marchewka krojona – 10g; napój z cytryną i miodem – 150g (woda, cytryna, miód).
ŚRODA – 01.10.2025 r.
ŚNIADANIE : Bułka kajzerka (gluten) – 40g (mąka pszenna - zawiera gluten; drożdże, woda, margaryna (oleje roślinne: palmowy i rzepakowy, tłuszcz roślinny palmowy całkowicie utwardzony, woda, emulgatory: mono- i di glicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny); cukier, sól, polepszacz: mąka pszenna, mąka sojowa pełnotłusta, środek do przetwarzania mąki; masło ekstra Dobre, zawartość tłuszczu 83% - 5g (mleko i jego przetwory), twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem – 20g (twaróg półtłusty, rzodkiewka, szczypiorek, śmietana 18%), kawa inka z mlekiem - zboża 72% (jęczmień, żyto), cykoria, burak cukrowy – prażony; mleko pasteryzowane w wysokiej temperaturze, zawartość tłuszczu 2% – 250g (mleko i jego przetwory).
OBIAD :Pomidorowa z ryżem i natką pietruszki – 250g (woda, kurczak, włoszczyzna, koncentrat pomidorowy, woda, sól; jajko, śmietana 12%, ryż, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny mielony); ziemniaki – 80g,kotlet z piersi kurczaka – 80g (filet z kurczaka, olej kujawski, jaja, bułka tarta), bukiet warzyw na ciepło- 60g, kompot wieloowocowy – 150g (porzeczka czerwona, aronia, truskawka, śliwka, jabłko).
PODWIECZOREK : Koktajl truskawkowo - bananowy z jogurtem naturalnym – 150g (truskawka mrożona, banan, jogurt naturalny, miód), chrupki kukurydziane – 10g.
CZWARTEK - 02.10.2025 r.
ŚNIADANIE : Płatki kukurydziane z mlekiem – 200g – produkt zawiera gluten; Chleb żytni razowy (gluten) – 40g (mąka razowa typ 2000, żur żytni, woda, mąka żytnia, drożdże, mieszanka wieloziarnista, sól),masło ekstra Szlachetne, zawartość tłuszczu 83% - 5g,sałata – 10g, szynka z piersi indyka – 23g, rzodkiewka – 60g., herbata z cytryną i miodem – 150g (woda, herbata czarna ekspresowa Saga, cytryna, miód).
OBIAD: Barszcz biały z jajkiem – 250g (woda, żeberko wieprzowe, barszcz biały w butelce, czosnek, cebula, śmietana 12%, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz czarny mielony); ziemniaki – 80g, gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym – 200g kapusta włoska, szynka b/k, jajo, ryż, koncentrat pomidorowy), ogórek konserwowy – 60g, kompot jabłkowy – 150g (woda, jabłko).
PODWIECZOREK : Bułka turek (gluten) – 40g (mąka pszenna – zawiera gluten; mąka żytnia, woda, drożdże, sól); masło ekstra Osełka Górska, zawartość tłuszczu 83% - 5g (mleko i jego przetwory), jogurt naturalny - 150g (mleko, odtłuszczone mleko w proszku, białka mleka, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L.acidophilus i Bifidobacterium); mandarynka – 60g.
PIĄTEK – 03.10.2025 r.
ŚNIADANIE : Chleb orkiszowy – 40g (mąka pszenna razowa – gluten, mąka pszenna – gluten, drożdże, woda, sól, zaciemniacz słodowy – ekstrat słodu jęczmiennego; posypka: słonecznik, siemię lniane), masło ekstra Szlachetne, zawartość tłuszczu 83% - 5g (mleko i jego przetwory); ser salami – 20g (mleko, sól, stabilizatory: chlorek wapnia, kultury bakterii, barwnik annato), ogórek kiszony – 50g, mleko - 250g.
OBIAD: Zacierkowa z natką pietruszki – 250g (woda, żeberko wieprzowe, włoszczyzna mrożona, makaron zacierka, natka pietruszki, sól, pieprz czarny mielony, liść laurowy, ziele angielskie), ziemniaki– 80g, filet z miruny – 150g (miruna, olej rzepakowy, jaja, bułka tarta, przyprawa uniwersalna), surówka z kiszonej kapusty, jabłka i marchewki - 60g, napój miodowo – cytrynowy – 150g (woda, miód nektarowy wielokwiatowy, cytryna).
PODWIECZOREK : Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem – 150g (ryż biały, jabłko, cynamon), kawa inka z mlekiem - zboża 72% (jęczmień, żyto), cykoria, burak cukrowy – prażony; mleko pasteryzowane w wysokiej temperaturze, zawartość tłuszczu 2% – 250g (mleko i jego przetwory).
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Pieprz mielony, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, cynamon, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości : glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Woda mineralna podawana bez ograniczeń.
Smacznego !!!