Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

JADŁOSPIS

PONIEDZIAŁEK – 23.10.2023 r.

ŚNIADANIE (441 kcal): Płatki kukurydziane250g (mąka 74%, pszenna pełnoziarnista 45%, ryżowa, kukurydziana, cukier, syrop z pszenicy i słodu jęczmiennego, kakao 6,2%, olej słonecznikowy, sól, aromaty, emulgator : lecytyny; produkt może zawierać gluten i gorczycę),bułka kajzerka (gluten) – 40g (mąka pszenna - zawiera gluten; drożdże, woda, margaryna (oleje roślinne: palmowy i rzepakowy, tłuszcz roślinny palmowy całkowicie utwardzony, woda, emulgatory: mono- i di glicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny); cukier, sól, polepszacz: mąka pszenna, mąka sojowa pełnotłusta, środek do przetwarzania mąki; masło ekstra Szlachetne, zawartość tłuszczu 83% - 5g, twarożek z łososiem – 20g (mleko, sól, stabilizatory: chlorek wapnia, kultury bakterii, barwnik annato); pomidor – 20g; rzodkiewka – 10g, herbata wieloowocowa – 150g (woda, kwiat hibiskusa, owoce poziomki 20%, owoce aronii, owoce czarnej porzeczki, jabłko, koncentrat soku z aronii, aromat, regulator kwasowości – kwas cytrynowy).

Białko: 15,20g,  Tłuszcze – 14,50g, Węglowodany – 48,50g

OBIAD (467 kcal): Pieczarkowa z makaronem i natką pietruszki – 250g (woda, żeberko wieprzowe, pieczarka, marchewka, pietruszka, por, seler, natka pietruszki, makaron świderki, śmietana 12%; ziele angielskie, liść  laurowy, sól, pieprz czarny mielony); placki bananowe z cukrem pudrem – 200g (mąka pszenna, jaja, banany, jogurt naturalny, mleko, proszek do pieczenia olej), napój miodowo – cytrynowy – 150g (woda, miód nektarowy wielokwiatowy, cytryna).    

Białko: 26,80g,  Tłuszcze – 9,40g,  Węglowodany – 59,20g

PODWIECZOREK (251 kcal): Granola z granatemi jogurtem naturalnym – 150g (pełnoziarniste płatki owsiane 37%, mąka: jęczmienna, owsiana 6,8%, kukurydziana; nierafinowany cukier trzcinowy, czekolada 10% (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyny (z soi), naturalny aromat waniliowy), olej słonecznikowy, grys kukurydziany, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 2,3%, płatki kokosowe, melasa trzcinowa, sól morska, substancja spulchniająca: węglany sodu (soda oczyszczona); emulgator: lecytyny (z soi), ekstrakt słodu jęczmiennego, aromat; produkt może zawierać mleko, orzeszki arachidowe oraz inne orzechy; jogurt naturalny); marchewka krojona – 10g; napój z cytryną i miodem – 150g (woda, cytryna, miód).        

Białko: 8g,  Tłuszcze – 9g,  Węglowodany – 43g

WTOREK – 24.10.2023 r.

ŚNIADANIE (292 kcal) :Chleb mieszany – 40g (mąka pszenna – zawiera gluten, mąka żytnia, drożdże, woda, zakwas, sól, produkt może zawierać: mleko, jaja, sezam), masło ekstra Szlachetne, zawartość tłuszczu 83% - 5g (mleko i jego przetwory); jajko na twardo ze szczypiorkiem - 50g (jajka, szczypiorek); kiwi – 30g, kawa inka z mlekiem -  zboża 72% (jęczmień, żyto), cykoria, burak cukrowy – prażony; mleko pasteryzowane w wysokiej temperaturze, zawartość tłuszczu 2% – 150g (mleko i jego przetwory). Białko: 11,5g,  Tłuszcze – 21,10g,  Węglowodany – 40,20g

OBIAD (541 kcal):Ogórkowa z ryżem – 250g (woda, żeberko wieprzowe, włoszczyzna świeża, ryż, przecier ogórkowy, śmietana 12%, liść laurowy, ziele angielskie, sól morska jodowana o obniżonej zawartości sodu),kluski parowe – 200g (mąka pszenna szadkowska typ 480, jajko (jaja), drożdże, mleko pasteryzowane 2%); gulasz – 60g (szynka b-k, cebula, czosnek, przyprawa do mięsa, przyprawa uniwersalna), surówka z kapusty pekińskiej, marchewki, papryki żółtej  i kukurydzy - 60g (marchewka młoda, kapusta pekińska, papryka żółta, kukurydza konserwowa, olej kujawski); kompot wieloowocowy – 150g (porzeczka czerwona, aronia, truskawka, śliwka).   

Białko: 18,70g,  Tłuszcze –19,6g,  Węglowodany – 63,20g

PODWIECZOREK (310 kcal): Rogal maślany (gluten) – 40g (mąka pszenna – zawiera gluten; mąka żytnia, woda, drożdże, sól); masło ekstra Osełka Górska, zawartość tłuszczu 83% - 5g (mleko i jego przetwory), jogurt naturalny - 150g (mleko, odtłuszczone mleko w proszku, białka mleka, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L.acidophilus  i Bifidobacterium); mandarynka – 60g.

Białko: 6,70g,  Tłuszcze – 7,10g,  Węglowodany – 34,50g

ŚRODA – 25.10.2023 r.

ŚNIADANIE (380 kcal): Chleb razowy żytni – 40g (mąka pszenna – zawiera gluten; mąka żytnia, woda, drożdże, sól), masło ekstra Szlachetne, zawartość tłuszczu 83% - 5g (mleko i jego przetwory);ser gouda – 37g, rzodkiewka – 30g, kakao – 150g (kakao o obniżonej zawartości tłuszczu zawartość tłuszczu kakaowego 10-12%; produkt może zawierać soję, mleko, gluten; mleko pasteryzowane 2%).  

OBIAD (541 kcal): Jarzynowa z ziemniakami – 250g (woda, żeberko wieprzowe, zupa jarzynowa mrożona, ziemniaki, śmietana 12%, pieprz czarny mielony); kasza jęczmienna – 80g produkt zawiera gluten, może zawierać śladowe ilości gorczycy, nasion sezamu, kaszy gryczanej, ryżu i ich produktów pochodnych; gulasz – 60g (szynka b-k, cebula, czosnek, przyprawa do mięsa, przyprawa uniwersalna); ), surówka z pora, marchewki i jabłka – 60g (por, marchewka, jabłko, olej kujawski); kompot jabłkowy – 150g (woda, jabłko).

Białko: 18,70g,  Tłuszcze –19,6g,  Węglowodany – 63,20g

PODWIECZOREK (235 kcal) : Koktajl „Gumiś” – 150g (malina, gruszka, banan, miód, cytryna, jogurt naturalny - mleko, odtłuszczone mleko w proszku, białka mleka, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium - mleko i jego przetwory), chrupki kukurydziane – 60g kukurydza 89,4% (grys kukurydziany, ziarno kukurydzy), ryż biały, sól himalajska; produkt bezglutenowy.

Białko: 15,20  Tłuszcze – 14,50 Węglowodany – 48,50

CZWARTEK - 26.10.2023 r.

ŚNIADANIE (251 kcal): Kasza manna na mleku - 250g (kasza manna – gluten, mleko 2%),chleb orkiszowy – 40g (mąka pszenna – zawiera gluten; mąka żytnia, woda, drożdże, sól), masło ekstra Szlachetne, zawartość tłuszczu 83% - 5g (mleko i jego przetwory), sałata - 10g; polędwica sopocka – 23g, papryka czerwona – 30g, kakao – 150g (kakao o obniżonej zawartości tłuszczu zawartość tłuszczu kakaowego 10-12%; produkt może zawierać soję, mleko, gluten; mleko pasteryzowane 2%.  Białko: 24g,  Tłuszcze – 15g, Węglowodany – 53,00g

OBIAD (372 kcal): Kalafiorowa z ziemniakami – 250g (woda, żeberko wieprzowe, kalafior świeży, sól, przyprawy; marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, śmietana 12%, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny mielony); spaghetti z mięsem w sosie pomidorowym – 200g (makaron spaghetti – może zawierać jaja, szynka b-k, koncentrat pomidorowy, papryka konserwowa, papryka czerwona świeża, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, oregano, papryka słodka, zioła prowansalskie, bazylia), jabłko – 60g, kompot wieloowocowy– 150g (porzeczka czerwona, aronia, truskawka, śliwka). Białko: 25g,  Tłuszcze – 13g,  Węglowodany – 68g

PODWIECZOREK (251 kcal): Ciasto „Murzynek” – 80g (mąka pszenna, jaja, mleko 2%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu zawartość tłuszczu kakaowego 10 - 12%;  produkt może zawierać soję, mleko, gluten), marchewka krojona – 80g,  mleko - 250 g (mleko  pasteryzowane 2%  - mleko i jego przetwory). Białko:10g,   Tłuszcze – 9,80g,  Węglowodany – 41,60g  

PIĄTEK – 27.10.2023 r.

ŚNIADANIE (263 kcal): Chleb mieszany – 40g (mąka pszenna – zawiera gluten, mąka żytnia, drożdże, woda, zakwas, sól, produkt może zawierać: mleko, jaja, sezam),masło ekstra Szlachetne, zawartość tłuszczu 83% - 5g (mleko i jego przetwory), pasztet drobiowy – 23g (woda, tłuszcz wieprzowy, mięso z kurcząt i gęsi 14%, wątroba z kurcząt 14%, wątroba wieprzowa, jaja, kasza manna z pszenicy, serca z kurcząt 3%, sól, białko sojowe, skrobia modyfikowana, cebula, papryka, przyprawy); ogórek kiszony – 30g, kawa inka z mlekiem -  zboża 72% (jęczmień, żyto), cykoria, burak cukrowy – prażony; mleko pasteryzowane w wysokiej temperaturze, zawartość tłuszczu 2% – 150g (mleko i jego przetwory). Białko: 12g  Tłuszcze – 20g, Węglowodany – 42g

OBIAD (402 kcal): Pomidorowa z makaronem – 250g (woda, żeberko wieprzowe, koncentrat pomidorowy, śmietana 12%, włoszczyzna świeża, natka pietruszki, liść laurowy, pieprz mielony, pieprz ziarnisty), ziemniaki– 80g, filet z miruny – 150g (miruna, olej rzepakowy, jaja, bułka tarta, przyprawa uniwersalna), marchewka z groszkiem zasmażana - 60g, kompot śliwkowy – 150g (woda, śliwka). Białko: 30g  Tłuszcze – 8g, Węglowodany – 64g

PODWIECZOREK (251 kcal): Sałatka warzywna z majonezem – 150g (marchewka, pietruszka, seler, por, jabłko, ziemniak, ogórek kiszony, majonez Kielecki, pieprz mielony, sól); bułka kajzerka (gluten) – 40g (mąka pszenna - zawiera gluten; drożdże, woda, margaryna (oleje roślinne: palmowy i rzepakowy, tłuszcz roślinny palmowy całkowicie utwardzony, woda, emulgatory: mono- i di glicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny); cukier, sól, polepszacz: mąka pszenna, mąka sojowa pełnotłusta, środek do przetwarzania mąki; herbata z cytryną i miodem - 150g (woda, herbata czarna ekspresowa Saga, cytryna, miód). Białko: 20g,  Tłuszcze – 18g,  Węglowodany – 29g

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Pieprz mielony, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, cynamon, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera  i gorczycy.

Woda mineralna podawana bez ograniczeń.